آیا شما هم می خواهید جراحی اسلیوگاستروکتومی انجام دهید؟ اقدامات لازم جهت کاهش وزن را انجام داده اید اما بی نتیجه بوده است؟ عمل اسلیوگاسترکتومی (اسلیو معده) روشی مناسب جهت کاهش وزن سریع است. آیا می دانید اسلیو معده چیست و برای چه افرادی مناسب نمی باشد؟ در این مقاله قصد داریم همه آنچه که درباره این جراحی باید بدانید از جمله نحوه انجام ان ، آمادگی های لازم قبل از انجام و همچنین رژیم غذایی بعد از جراحی را توضیح دهیم، پیشنهاد می کنیم تا انتها با ما همراه باشید و این اطلاعات مفید درباره جراحی اسلیو معده را از دست ندهید.
جراحی اسلیوگاستروکتومی چیست؟
آمارها نشان داده است که تعداد افراد چاق در ایران 5.5 برابر افزایش یافته و همچنین میزان مرگ های زودرس ناشی از بیماری های مرتبط با چاقی 2 برابر شده است. متاسفانه روند پرخوری، رژیم غذایی ناسالم وعدم تحرک افراد در کشور ایران مسئله بسیار نگران کننده ای می باشد. اسلیو گاستروکتومی یکی از روش های چراحی برای درمان چاقی است. هنگامی که سایر اقدامات غیر جراحی برای کنترل وزن مانند رژیم غذایی، عادات زندگی، ورزش و دارو با شکست رو به رو شود جراحی اسلیو می تواند جهت کاهش وزن سریع کمک کننده باشد.
در این عمل، قسمت عمده بدنه معده و تمام قسمت فوندوس معده برش داده می شود و نهایتا فقط یک لوله باریک از معده باقی خواهد ماند که به آن آستین می گویند. بخش برداشته شده معده مسئول ترشح هورمون گرلین (هورمون گرسنگی) می باشد. بیشتر بیماران پس از عمل جراحی احساس گرسنگی نمی کنند البته سطح گرلین برای همیشه پایین نمی ماند. به طور کلی کوچک شدن اندازه معده باعث می شود مقدار موادغذایی که مصرف می کنید محدود شود و همچنین با تغییر در هورمون ها به کاهش وزن کمک بسیاری خواهد کرد. متاسفانه چاقی بیش از حد می تواند زمینه ساز بیماری های مختلفی باشد.
عمل اسلیوگاستروکتومی با برطرف کردن این مشکل می تواند از بروز بیماری های متعددی پیشگیری کند. بیماری ها و مشکلاتی از قبیل فشارخون بالا، سکته مغزی، سرطان، ناباروری، کلسترول بالا و دیابت نوع دو در اثر چاقی رخ می دهند. عمل اسلیو معده ممکن است مانند سایرعمل های جراحی عوارض جانبی به همراه داشته باشد، این عوارض در افراد متفاوت است. به طور کلی عوارض جانبی اسلیو معده شامل خونریزی معده، نشتی معده، عفونت زخم، ریزش مو، آبسه شکمی و افتادگی پوست می شود: لازم به ذکر است عوارض ناشی از جراحی اسلیوگاستروکتومی کمتر از خطرات چاقی و بیماری های مرتبط با آن است. نکته قابل توجه در خصوص این جراحی، آمادگی های قبل از انجام آن است که درادامه به آن ها می پردازیم.
آمادگی های لازم قبل از انجام عمل اسلیوگاستروکتومی
ممکن است قبل از انجام عمل پزشک از شما بخواهد کمی وزن خود را کم کنید و اگر اعتیاد به موامخدر، مشروبات الکلی و دخانیات دارید باید حداقل 3 ماه قبل از انجام عمل برای ترک اعتیاد خود اقدام کنید. لازم به ذکر است 7 روز قبل از اسلیو معده از مصرف آسپرین، ایبوپروفن و سایر داروهای رقیق کننده خودداری کنید و همچنین انجام معاینات و آزمایشات مختلف مثل آزمایش قند خون، آندوسکوپی بسیار ضروری است. توجه داشته باشید انجام این عمل برای کسانی که داروهای خاص مصرف می کنند و نمی توانند رژیم غذایی مناسب و سالم را رعایت کنند مناسب نیست.
رژیم غذایی پس از اسلیو معده
پس از اسلیو معده باید رژیم غذایی را جدی بگیرید و از مصرف برخی از موادعذایی که احتمال چاقی را افزایش می دهند خودداری کنید. این مواد غذایی عبارتند از: غذاهای سفت و خشک، موادغذایی که کالری فراوانی دارند مانند بستنی، شکلات، کیک، نوشیدنی های گازدار و شیرین، غذاهایی از قبیل برنج، نان و سیب زمینی و همچنین موادغذایی نفاخ مثل لوبیا. علاوه بر موارد ذکر شده باید رفتار و عادات غذایی خود را تغییر دهید به طور مثال به جای 3 وعده غذایی بزرگ، 6 تا 4 وعده غذایی کوچک میل کنید و سعی کنید غذای خود را به آرامی بجوید، زمانی که احساس سیری می کنید دیگر غذا میل نکنید و موادغذایی را انتخاب کنید که به مقدار فراوان پروتئین داشته باشند.
عمل اسلیوگاستروکتومی مناسب چه افرادی نمی باشد؟
- افرادی که ریزه خوار هستند و یا علاوه بر ریزه خوار، حجیم خوار هم هستند.(اگر این افراد عمل اسلیو معده را انجام دهند برگشت وزن خواهند داشت.)
- افرادی که شاخص توده بدنی بالایی دارند. (بالای 50)
- عمل اسلیوگاستروکتومی به افرادی که ریفلاکس شدید دارند، توصیه نمی شود.
- بهتر است افرادی که زخم هایی در انتهای مری دارند، این عمل را انجام ندهند.
تفاوت اسلیو معده و بای پس معده
تفاوت اصلی اسلیو معده با بای پس معده در این است که جراحی اسلیو فقط محدود کننده می باشد اما بای پس معده علاوه بر محدود کننده، باعث سوء جذب هم می شود. توجه داشته باشید جراحی بای پس تهاجمی تر از اسلیو معده است و همچنین مدت زمان عمل جراحی اسلیو معده معمولا کمتر از یک ساعت می باشد اما عمل بای پس معده حدود دو ساعت زمان می برد. متاسفانه یکی از عوارض جراحی چاقی سندروم دامپینگ است که بیشتر پس از جراحی بای پس معده مشاهده می شود. حتما کنجکاو شده اید سندروم دامپینگ چیست و چه علائمی دارد؟
سندروم دامپینگ چیست؟
سندروم دامپینگ از شایع ترین عوارض پس از جراحی لاغری به روش بای پس معده است و زمانی اتفاق می افتد که موادغذایی به ویژه قند ها به سرعت ازمعده به روده کوچک وارد شوند. در این بیماری فرد به غذاهای پرچرب و قند بالا حساسیت زیادی نشان می دهد. بیشتر افرادی که به سندروم دامپینگ مبتلا هستند 10 تا 30 دقیقه پس از صرف غذا با علائمی مانند گرفتگی عضلات شکم و اسهال مواجه می شوند اما به طور کلی علائم اولیه این بیماری شامل موارد زیر می شود:
- حالت تهوع و استفراغ
- احساس ضعف
- سرگیجه
- تعریق
سخن پایانی:
امروزه جراحی های لاغری بسیار پرطرفدار شده است از جمله این جراحی ها می توان به اسلیو معده و بای پس معده اشاره کرد که می توانند تاثیرات مثبتی در لاغر شدن فرد داشته باشند. در این مقاله سعی کردیم به طور کامل جراحی اسلیو معده را توضیح دهیم اما این نکته را باید در نظر داشته باشید جراحی اولین قدم برای کاهش وزن نمی باشد اما اگر با رژیم غذایی و ورزش نتوانستید به وزن ایده آل خود برسید در این صورت می توانید به سراغ جراحی اسلیو معده بروید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مزایا، نحوه انجام و اقدامات لازم بعد ازعمل اسلیو معده می توانید به مطب دکتر سامان نیک اقبالیان مراجعه کنید.
یک پاسخ